هشدار شرق شناس روس درباره «جنگ همه علیه همه» در خاورمیانه

اخبار منطقه - کد خبر: 135 | سه شنبه، 27 قوس 1403

ویتالی نائومکین مدیر علمی انستیتو شرق شناسی آکادمی علوم روسیه با بیان اینکه (رژیم) اسرائیل و ترکیه ذینفعان اصلی تحولات سوریه هستند، درباره آنچه که «جنگ همه علیه همه» در خاورمیانه توصیف کرد،‌ هشدار داد.


خبرگزاری مبنا: باشگاه بین‌المللی والدای، نائومکین در نشست بررسی وضعیت سوریه در این مؤسسه مباحثه‌ای مطالعاتی روسیه در مسکو به پیامدهای تحولات سوریه اشاره کرد و گفت:‌ یکی از پرسش‌ها درباره وضعیت کنونی این است که تکلیف نیروهای رزمی تانکی سوریه که عازم عراق شده اند و احتمالاً به حکومت قبلی دمشق وفادار هستند، چه می شود؟

وی ادامه داد: آیا (رژیم) اسرائیل تصمیم به حمله به آنها خواهد گرفت؟ در این صورت، عراق نیز به هرج و مرج منطقه ای کشیده خواهد شد که می تواند به «جنگ همه علیه همه» تبدیل شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به رخدادهای اخیر سوریه گفت: عنصر غافلگیری در آنچه اتفاق افتاد بسیار زیاد بود، اگرچه ترکیه و قطر به وضوح برای این وضعیت، آماده می شدند.
وی ضمن اشاره به پیامدها و طرح سوالاتی که هنوز پاسخی به آنها داده نشده است، خاطرنشان کرد: کُردها علاوه بر حامیان بشار اسد بیشترین آسیب را در وقایع اخیر سوریه متحمل شدند.

این شرق‌شناس برجسته معتقد است: نیروهای کرد سوریه به طور چشمگیری در حال تغییر جایگاه خود در موازنه قدرت هستند. سوال این است که آیا آمریکایی ها به حمایت از کردها ادامه می دهند یا خیر.

نائومکین افزود:‌ ذینفعان اصلی آنچه در سوریه در حال رخ دادن است اسرائیل و ترکیه هستند، اما کاملاً مشخص نیست که آنها چه می خواهند و در این زمینه، مسأله مناطق حائل، به ویژه در بلندی های جولان، همچنان مهم است. آیا ایجاد آنها را باید گامی در جهت الحاق تلقی کرد یا صرفاً یک حرکت تاکتیکی است؟

مدیر علمی انستیتو شرق شناسی آکادمی علوم روسیه خاطرنشان کرد: در بررسی تحولات اخیر سوریه، ما نباید سرنوشت ایدئولوژی ناسیونالیسم عرب را فراموش کنیم و اینکه آیا فروپاشی آخرین رژیم مبتنی بر آن، فروپاشی این دیدگاه خواهد بود یا باری دیگر به عرصه سیاسی بازمی گردد؟

در ادامه این نشست، قدری جمیل که به عنوان رهبر شاخه مسکو اپوزیسیون سوریه معرفی شد، گفت: وقایع دمشق را باید با نگاهی به گذشته و تحلیل سیستماتیک ریشه‌های بحران بررسی کرد.

وی اظهار داشت:‌ یکی از عوامل بحران در این واقعیت بود که سوریه ۷۵ سال است که در یک سیستم تک حزبی زندگی می کند و قدرت در دست نیروهای امنیتی است.

جمیل افزود: رهبران سوریه در ابتدا با توجه به توسعه نیافتگی نظام سیاسی، چاره دیگری جز سیستم تک حزبی نداشتند، اما این تغییری در مشکلات ناشی از این رویکرد ایجاد نمی کند.

این مخالف حکومت قبلی سوریه اظهار داشت: در دهه ۱۹۷۰، حکومت سوریه به لطف سیر ضد اسرائیلی و ضد امپریالیستی مورد تایید مردم و هم به لطف رشد اقتصادی همراه با افزایش سطح زندگی، توانست به اجماع خاصی در جامعه دست یابد. با این حال، پس از آن، رکود اقتصادی آغاز و نارضایتی در جامعه شروع شد.

این سیاستمدار سوری که تا سال ۲۰۱۳ در حکومت اسد دارای مسئولیت بود، ابرازعقیده کرد: تأثیر کاهش سطح زندگی و مشکلات مربوط به عدالت اجتماعی، رضایت از رویکرد سیاسی حاکم را تحت الشعاع قرار داد که منجر به موج اول نارضایتی مردم در سال ۲۰۱۱ شد. پس از آن، به دلیل فساد، وضعیت بدتر نیز شد. بشار اسد توصیه های روسیه برای برگزاری گفت و گوی سیاسی را نادیده گرفت. در نتیجه، بیش از ۸۰ درصد مردم سوریه از وی ناراضی بودند، که مستقیماً بر آمادگی ارتش برای جنگ تأثیر گذاشت.

طاها اُزهان مدیر تحقیقات موسسه آنکارا نیز در این نشست، پایان حکومت اسد در ۱۱ روز را نقطه اوج یک بحران طولانی‌مدت دانست.

این پژوهشگر ترکیه با اشاره به منافع این کشور در تحولات اخیر سوریه اظهار داشت: در حال حاضر، آینده سوریه نامشخص به نظر می رسد. سناریوهای پر هرج و مرج مرتبط با ادامه خشونت را نمی توان رد کرد. با این حال، اکنون همه بازیگران سوری، از جمله مخالفانی که به قدرت رسیده اند، از مبارزه خسته شده اند و نشان می دهند که تمایلی به ادامه جنگ داخلی ندارند.


اشتراک گذاری خبر:
تازه ترین خبرها

وزرای خارجه گروه هفت خواستار ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای با ایران شدند
روسیه: نادیده گرفتن مساله فلسطین منجر به درگیری میان ایران و اسرائیل شد
هیئت عالی رتبه طالبان عازم آذربایجان شد
طالبان: استفاده از بندر چابهار در دستور کار است
ترامپ فرمان اجرایی کاهش تحریم‌ها علیه سوریه را امضا می‌کند
هشدار «پاپ» به رژیم صهیونیستی بخاطر استفاده از گرسنگی به عنوان ابزار جنگی
مخالفت وزیر افراطی صهیونیست با «هر گونه توافق جزئی» بین اسرائیل و حماس
هشدار سازمان تجارت جهانی درباره «اختلال شدید» در نظم تجاری
سازمان پیمان امنیت جمعی حملات اسرائیل و امریکا به ایران را محکوم کرد
وزیر خارجه پاکستان: رفتار امریکا و اسرائیل علیه ایران منطقه را در لبه پرتگاه قرار داد
قطر: برای توافق میان امریکا و ایران و پایان جنگ در غزه تلاش می‌کنیم
گلوبال تایمز: کمک بشردوستانه امریکا به غزه، نقابی برای توجیه جنایات است
حملات شدید هوایی و توپخانه ای رژیم صهیونیستی به غزه/ ۷۲ شهید در ۲۴ ساعت
هشدار سازمان ملل درباره بحران آب و غذا در شمال افغانستان
سیلاب در پاکستان ۴۵ قربانی گرفت
در لبنان تعهدی رسمی و آشکار برای آزادسازی مناطق اشغالی و آزادی اسرا وجود دارد
لاپید: دخالت ترامپ در نظام قضایی اسرائیل غیرقابل قبول است
مقام روس: ارسال تسلیحات از امریکا به اوکراین ادامه دارد
آلمان خواستار همکاری سایبری با رژیم صهیونیستی شد
کرملین: در امور ارمنستان دخالت نمی‌کنیم/ تسلیم فشار و زور غرب نمی‌شویم
توافق رئیسان سازمان اطلاعاتی روسیه و امریکا برای حفظ ارتباط دو جانبه
افزایش اختلاف بین وزارت جنگ و وزارت دارایی رژیم صهیونیستی بر سر هزینه‌های جنگ
پولیتیکو: جایگاه اروپا نزد ترامپ تنزل یافته است
رسانه صهیونیستی: اسرائیل متحمل صدها میلیون دالر خسارت پهپادی در جنگ با ایران شد
ایلان ماسک: لایحه مالیاتی سنا میلیون‌ها شغل را نابود می‌کند
صدراعظم آلمان: هراسی از جنگ با روسیه ندارم
فیدان: غرب از عواقب جدی تداوم جنگ در اوکراین آگاه شده است
هشدار درباره اجحاف به اتباع قدیمی افغانستانی در ایران
هند دست داشتن در حمله به نیروهای پاکستانی در وزیرستان را رد کرد
بورل: اتحادیه اروپا نمی‌تواند در حاشیه بحران غزه باقی بماند