وزیر خارجه ایران: رویکرد طرف مقابل در موضوع حق‌آبه، رویکرد سازنده‌ای است

اخبار افغانستان - کد خبر: 244 | یکشنبه، 07 دلو 1403

سید عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از سفر به کابل و دیدار با مقامات ارشد امارت اسلامی به خبرنگاران گفت که در زمینه های مختلف از جمله موضوع حقابه این کشور مباحث سازنده‌ای صورت گرفته و مقامات امارت اسلامی «رویکرد سازنده‌ای داشته اند». وی همچنین تاکید کرد: اکنون درک بهتری بین ما و دولت موجود در کابل وجود دارد. منافع ما به نظرم تا حدود زیادی تامین شده و ‌می‌شود و از نگرانی‌ها کاسته شده است و ما این مسیر را ادامه خواهیم داد.


خبرگزاری مبنا: عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در گفتگو با خبرنگاران سفر به پایتخت افغانستان را «بسیار خوب» توصیف کرد و گفت: این سفر باعث شد که درک بهتری بین طرفین ایجاد شود.

وی که امروز یکشنبه به افغانستان سفر کرده است، در مورد نتایج این سفر و رایزنی‌های انجام شده با مقامات مختلف حکومت سرپرست در کشور گفت: سفر انجام شده، سفر بسیار خوبی بود و باعث شد که درک بهتری بین ۲ طرف ایجاد شود.

به نقل از ایسنا، وزیر خارجه ایران که در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد، افزود: ایران و افغانستان ۲ همسایه بسیار نزدیک به هم هستند، ۲ ملت، هم‌دین، هم زبان و همسایه هستند، ما تاریخ طولانی با یکدیگر، زبان مشترک و فرهنگ مشترک داریم و همیشه سرنوشت یک کشور بر آن یکی تاثیر داشته است.

این دیپلمات عالی‌رتبه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: در طول ۴۵ سال گذشته افغانستان تحولات بسیار زیادی را پشت سر گذاشته است، از جنگ داخلی گرفته تا خیلی از مسائل دیگر؛ جمهوری اسلامی ایران نیز از این تحولات متاثر شده و آثار آن را تحمل کرده است.

او با اشاره به برخی از این موارد از جمله موضوع مهاجران، مواد مخدر و گروه‌های تروریستی از جمله القاعده و داعش، گفت: ما همیشه از تحولات در افغانستان تاثیرات جدی پذیرفتیم، بنابراین طبیعی است که نسبت به سرنوشت کشور همسایه خودمان و نسبت به تحولات و سیاست‌های آن باید حساس باشیم و بتوانیم آن را مدیریت کنیم.


مسائل متعددی را بین ایران و افغانستان داریم که باید به آن‌ها رسیدگی شود
وزیر خارجه ایران افزود: در طول سه-چهار سال گذشته نیز تحولات جدیدی در افغانستان رخ داده و حاکمیت جدیدی مستقر شده است؛ فارغ از اینکه ارتباط سیاسی ما در چه سطحی است و چگونه تعریف می‌شود مهم این است که ما مسائل متعددی را بین ۲ کشور داریم که باید به آن‌ها رسیدگی شود.

عراقچی تصریح کرد: ما مشکل آب، مهاجرین، امنیت مرزها، تجارت میان ۲ کشور و خیلی بحث‌های دیگر که همگی‌ کاملا جدی است با افغانستان داریم و برای ما مهم و تاثیرگذار است و طبیعی است که مدیریت این چالش‌ها از طریق گفت‌وگو و تعامل خواهد بود.

او تاکید کرد: فارغ از اینکه سطح‌ روابط سیاسی ما چیست و چگونه تعریف می‌شود، واقعیات و چالش‌هایی در صحنه وجود دارد و همچنین منافعی برای ملت ما وجود دارد و ما در سیاست خارجی خود موظفیم این منافع را دنبال و تامین کنیم و مردم از ما چنین انتظاری دارند.

وزیر خارجه ایران تصریح کرد: سفر من در همین راستا صورت گرفت که مسائل متعددی بین ایران و افغانستان وجود دارد و برای ما چالش و یا منافع ملی به شمار می‌روند و این‌ها را می‌بایست با مقامات حکومت سرپرستی افغانستان به بحث بگذاریم و بتوانیم‌ به جمع‌بندی برسیم.

رویکرد طرف مقابل در موضوع حق‌آبه، رویکرد سازنده‌ای است
او ادامه داد: من امروز با رئیس الوزرای افغانستان ملاقات طولانی بسیار خوبی داشتم. با سرپرست وزارت خارجه بیش از چند ساعت گفت‌وگو داشتیم. همچنین با سرپرست وزارت دفاع دیدار کردم.

عراقچی گفت: در سه حوزه‌ای که ما احتیاج داریم بحث کنیم، ملاقات‌ها و رایزنی‌ها صورت گرفت و از نظر من بسیار خوب بود. یک اراده‌ای در طرف مقابل برای حل چالش‌ها ومشکلات وجود دارد و ما در مورد راهکارها صحبت کردیم، در مورد اینکه چگونه می‌توانیم منافعی را که برای ۲ کشور متصور است، تامین کنیم و در مقابل از نگرانی‌ها بکاهیم و مسیر بهتری را طی کنیم.

وزیر خارجه ایران تصریح کرد: بحث امنیت مرزها بحث مهمی بود که امروز در مورد آن رایزنی صورت گرفت؛ تاکید ۲ کشور بر این بود که باید برای امنیت مرزها تدابیر بیشتری به کار گرفته شود.

او به موضوع آب نیز اشاره کرد و گفت: بحث آب، بحث جدی بود و الحمدالله رویکرد طرف مقابل، رویکرد سازنده‌ای است.

وزیر خارجه ایران در این ارتباط افزود: هم رئیس الوزرا و هم سرپرست وزارت خارجه افغانستان تاکید کردند که حق‌آبه ایران بر اساس معاهده هیرمند (هلمند) داده خواهد شد و حتی بالاتر از آن تعبیر بسیار زیبایی که داشتند این بود که اگر چنین معاهده‌ای هم نبود، وظیفه شرعی و انسانی ما حکم می‌کرد که آب را به ایران برسانیم.

او افزود: یک‌سری نکات فنی وجود دارد که باید رفع شود، البته بارش‌ها هم موثر است و پدیده خشکسالی پدیده‌ای است که کل منطقه را در برگرفته است ولی این‌که خشکسالی واقعا در چه سطحی است و آب چه میزان است، خود این یک بحث فنی است که باید به صورت دوجانبه حل‌وفصل شود؛ در این خصوص توافقاتی صورت گرفته، اصل قضیه مورد تایید دوستان ما در کابل است و ان‌شاءالله با پیگیری‌هایی که خواهد شد، امیدواریم این امر حل‌وفصل شود.

بازگشت مهاجران افغانستانی یک شبه اتفاق نمی‌افتد
عراقچی خاطرنشان کرد: موضوع مهاجرین و افزایش تعداد آنان در ایران بحث جدی ما بود و توافق شد که ما راه همکاری را در پیش بگیریم که چگونه مهاجرین غیرقانونی بتوانند به صورت آبرومندانه به کشور خودشان بازگردند. نظر طرف افغانستانی در این خصوص مثبت است، البته این چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیافتد ولی باید شروع شود.

عراقچی در پایان صحبت‌های خود در جمع خبرنگاران تاکید کرد: در مجموع سفر خوبی بود و اکنون درک بهتری بین ما و دولت موجود در کابل وجود دارد. منافع ما به نظرم تا حدود زیادی تامین شده و ‌می‌شود و از نگرانی‌ها کاسته شده است و ما این مسیر را ادامه خواهیم داد.


اشتراک گذاری خبر:
تازه ترین خبرها

امریکا: قصد مداخله در مناقشه هند و پاکستان را نداریم
برگزاری بیست‌ و نهمین نشست کمیته مشترک آب هیرمند در کابل
هند از حملات شبانه پهپادهای پاکستانی به مرزهای غربی خبر داد
حمله هوایی ترکیه به شمال عراق
زلنسکی: اوکراین آماده پذیرش آتش‌بس فوری و بدون قید و شرط است
روزنامه «اسرائیل هیوم»: ممکن است ترامپ در روزهای آتی «طرح جامع پایان جنگ غزه» را اعلام کند
سی‌ان‌ان: درگیری هند و پاکستان یکی از بزرگترین نبردهای هوایی تاریخ مدرن است
سخنان نتانیاهو درباره عملیات بزرگ نظامی در غزه
«رابرت پرووست» رهبر جدید کاتولیک‌های جهان شد
پاپ جدید انتخاب شد
وزیر دفاع پاکستان: در صورت ادامه اقدامات هند، ناگزیر به پاسخ خواهیم بود
آغاز جنگ پهپادی هند علیه پاکستان با پهپادهای اسرائیلی
درگیری هند و پاکستان، مسیر پروازهای جهان را طولانی‌تر کرد
روسیه: اهمیت ژئوپلیتیک افغانستان را نادیده نمی‌گیریم
آخرین وضعیت درگیری‌ها میان هند و پاکستان
تعلیق پروازهای یک کشور غربی دیگر به تل‌آویو 
از توقف حملات امریکا به یمن اطلاع نداشتیم
دور جدید مذاکرات تل‌آویو-آنکارا درباره سوریه در باکو
تعامل امریکا با طالبان برای مقابله با تهدیدهای امنیتی
وقوع انفجارهایی در لاهور پاکستان
آتش‌بس «روز پیروزی» وارد فاز اجرایی شد
اسلواکی: قطع کامل وابستگی به انرژی روسیه، خودکشی اقتصادی است
مرتس: اتحادیه اروپا باید هزینه‌های نظامی را افزایش دهد
رویترز: امریکا احتمالا به‌زودی مهاجران را با پرواز نظامی به لیبی اخراج می‌کند
دانمارک، سفیر امریکا را احضار می‌کند
اتحادیه اروپا خواستار اقدامات فوری برای کاهش تنش میان هند و پاکستان شد
وزیر دفاع پاکستان: آماده یک جنگ تمام‌عیار هستیم
تأکید طالبان بر تنش هند و پاکستان با استفاده از دیپلماسی
هند مسیر ۲۵ پرواز بین‌المللی به سوی پاکستان را بست
شروع مذاکرات محرمانه بین رژیم صهیونیستی و سوریه